Comunicat de presa – privind efectele negative ale adoptarii OUG 60 / 2017 in forma actuala

Patronatul Serviciilor de Securitate din România își exprimă profundul dezacord cu privire la OUG. nr. 60 / 2017 prin care se modifică Legea nr. 448 / 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Patronatul atrage atenția asupra faptului că prevederile inițiale ale legii erau foarte bune, permițând companiilor care nu sunt specializate în oferirea de condiții specifice fiecărui handicap, să colaboreze cu unitățile protejate, care pot face acest lucru, în timp ce actuala versiune a reușit să producă reacții negative atât în rândul companiilor, cât și în rândul unităților protejate.

În primul rând, dublarea taxei pe care companiile ar trebui să o plătească către stat are un impact financiar foarte mare asupra acestora și s-a făcut fără o înștiințare și consultare prealabilă, astfel că, efectul negativ al acestei măsuri, se va reflecta în prețurile către clienți și contractele aflate deja în derulare.

În al doilea rând, companiile de pază datorită profilului activității stabilit printr-o lege speciala ( Legea nr. 333 / 2003 – actualizată ), nu pot angaja persoane cu dizabilități, personalul de execuție fiind compus din agenți de intervenție, agenți de securitate care trebuie să îndeplinească anumite criterii obligatorii stabilite prin legea specială și care, sunt avizați de organele de poliție.

Nici la birouri nu pot fi încadrați foarte mulți oameni, majoritatea activităților angajaților fiind operative și trebuind să îndeplinească de asemenea criterii speciale.

La o firmă de 1000 de angajați ar trebui să angajăm în jur de 40 de persoane cu dizabilități – ceea ce ar însemna să se facă / înființeze un centru social de servicii în care să se mai angajeze personal specializat, pentru a se ocupa de persoanele cu handicap, să îi instruiască, și să-i asiste în muncă.

Nu mai vorbim aici doar de persoane în scaun rulant – pentru care am putea face rampe și mări ușile, accesibilitatea la grupuri sanitare etc., ci de persoane cu dizabilități mentale, a căror comportament este mai greu de anticipat.

Ne alăturăm astfel și susținem demersul Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, care au semnalat deja aceste probleme și solicităm Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernului României să revină asupra acestui act normativ, să organizeze, conform legii, dezbateri publice cu cei interesați și direct afectați și, mai ales, să permită, indiferent care ar fi concluziile, un timp de minimum 6 luni până la implementarea lor, astfel încât impactul schimbărilor să poată fi gestionat.

Președinte PSS.
Bogdan Șovar

1 Comment

• alexianu sorin

Domnule Presedinte,
    Eu sunt administratorul unei unitati protejate din Piatra Neamt cu profil de productie si servicii care se cheama Clever Protect iar eu ma numesc Alexianu Sorin. Noi suntem si mai nemultumiti decat dvoastra pt. ca , taindu-ni-se finantarea vom da faliment. Noi ne-am organizat intr-un grup de actiune care cuprinde mai multe unitati protejate de productie si servicii care am semnalat si cerut ajutorul mai multor organe si institutii ale statului si inafara statului privitor la aceasta imbecila ordonanta. Totul a plecat de la faptul ca unele unitati protejate au facut intermedieri de produse si angajari fictive de persoane cu handicap intr-un mod ilegal si imoral. Ca si dvs. acum noi cu totii, unitati protejate de productie si agenti economici in general trebuie sa platim acele fapte facute de altii. Cred ca trebuie sa ne unim cu totii si sa cerem Ministerului Muncii-initiatorul ordonantei-si tuturor celorlalte organismme ale statului amanarea sau revizuirea acestei ordonante catastrofale. Totusi, eu nu am vazut sau cel putin nu stiu ca inafara de dvs sa mai fi luat cineva pozitie din partea patronatului. Toti cu care am vorbit eu spun cu blazare ca “asta e situatia” si cu statul si legea nu te pui. TOTAL FALS!!! Trebuie facute demersuri urgent la Parlament si parlamentarii psd pentru a nu vota trecerea og 60, despre care am informatii confidentiale ca va fi introdusa la vot pe 25 septembrie.
    Cu consideratie,Sorin Alexianu 0744321381